DEN GLEMTE STJERNE!


Efter den flotte sæson i 1952 med Nollo og Olympic var det spændende og se hvilke ungheste som Mark ville komme med i sæson 1953, hvor han igennem vinteren havde seks toåringer i stalden, som dog blev skåret ned til fem, hvor Ræven (Ax Frisco – Bess Diamond) var den første som ”stak i øjnene”, som halvbroder til Olympic, men der var også en helbroder til derbyvinderen Kuno (Rex The Great – Sunny Morn) ved navn Rex Karensdal. Et andet klinkende navn var Rudolf (Ax Frisco), som var halvbroder til den gode Koster hest Harvest Druien. Der var endnu en Styrmand søn i Roland, og en helsøster til Orkanen Frisco ved navn Rikke Frisco (der blev toårsvinder for Hans Bagge), men den mindste af de fem, var endnu en hingst Robin (Captain Axworthy – Alertz), som på modersiden ikke rigtig havde noget at prale med og da det samtidig var en rigtig ”dobbelt-gænger” var der ikke så mange tilhængere af den, i et tidligt stadie, men her kom Marks dygtighed ind, for på trods af, at det var den bedste ”pasgænger” han nogensinde har haft, blev den en af sin årgangs bedste heste, men også en af disse skjulte stjerner der hurtigt gik i glemmebogen.

Robin var også en smule historisk ved at være det sidste føl ud af avls matador Captain Axworthy, der i 1949 havde været opstaldet på Fyn, hvor den i en alder af 26 år præsterede 7 Føl fra 16 bedækninger, men det blev også dens sidste sæson med hæderlige resultater. I 1950 stod den på »Store Møllegaard«, og af 13 hopper den fik tilført, blev der kun født et enkelt føl i 1951, nemlig »Robin«. I 1951 blev Captain Axworthy sendt ned til Høybye på »Firemilegaarden«, hvor den bedækkede fire hopper, men ingen blev ifolet, og beslutningen om dens slagtning blev taget.

Mark havde den filosofi at hestene hele tiden blev holdt i form, hvilket han gjorde og selv om at de var meget gennemarbejdet kan jeg faktisk ikke mindes, at han nogensinde ”brækkede en hest ned” og lige meget hvor mange år han havde haft dem i træning, kunne de altid forsætte deres karriere et andet sted og dette er noget helt unikt og speciel med Robin som krævede så meget træning og ombalancering, var det en hest der nærmest løb lige til sin aldersgrænse.

Robin havde i sine første år kun en konkurrent i sin årgang, med samme høje klasse som sig selv og det var den ligeledes meget lille Rex Junior (Rex The Great), der både blev klassisk vinder, men også blev kåret som den mest ondskabsfulde travhest i dansk træning.

En sommer onsdags aften den 8. juli vinder Robin sin første sejr, da den i 29.5 slår heste som Rex Kignæs, som senere skulle blive en rigtig god hest for Poul Nøhr i Aalborg og den blev efterfølgende en af favoritterne til Dansk Mesteskab for Toaaringer på Amager, men den dag havde Robin ”1000 ben” og hoppede et par gange, men den blev dog tredje efter Koster med Redmond (Uielspiegel) og Tage Boldt med den gode Rikkitikki, der senere vandt J. C. Tvede Memorial.

ROBIN og REX JUNIOR deler Dansk Opdrætningsløb

Robin blev dog stadigvæk favorit til Dansk Opdrætningsløb, hvor der startede otte heste og efter at Rikke Frisco havde ført ind i opløbet, hoppede både den og Ruder Konge, hvorefter Robin gik frem til føringen, men den lille Rex Junior og Kurt Køppen slap nu fri fra inderbanen og angreb kraftigt i den sidste del af opløbet og de to heste gik over mål samtidig og målfotoet kunne ikke skille dem ad og der blev dømt dødt løb og Percy Nichols rekord på 26.6, blev slået med en tiendedel og travselskabet måtte betale 1000 kroner, som man gjorde dengang for en ny rekord, til ejerne af begge heste og Robin’s første sæson endte med to sejre og to placeringer i fire starter med 7850 kroner på bankbogen.

Målfoto fra Dansk Opdrætningsløb

Treårs sæsonen for Robin var ikke noget at råbe hurra for og den startede faktisk kun fem gange under hele sæsonen og der er nok ingen tvivl om, at den skabte Mark lidt problemer med balancen og han om nogen ikke bare ville ”klodse” den op så den holdt sig i trav, nej hesten fik den tid den skulle have og i årets første store opgave A. T.s Mesterskab for Treåringer blev den kun femte og løbet vandtes af staldkammeraten Ræven (Ax Frisco), som blev kørt af Knud Hansen og den var jo halvbroder til Olympic (New England), men der var ingen tvivl om, at Mark hele tiden rangerede højere end Ræven i deres indbyrdes forhold. Ikke underligt mistede Mark efterfølgende Ræven til Knud Hansen, men allerede året ville skæbnen, at Mark skulle modtage en meget talentfuld treåring – Snowflake - fra Knud Hansen, så det ”bytte” ville Mark med sikkerhed have sagt ja til på forhånd!

Tiden nærmede sig for Dansk Travkriterium og formen var på vej frem i det løb, hvor den kort blev slået af sin ærkerival Rex Junior og hvad kunne Mark så gøre frem til selv den store klassiker? Nu blev problemet dog ikke så stort idet Rex Junior fejlede stort og det blev til spil til et mål, hvor den begavede (skrev Væddeløbsbladet) Mark Ingdam kunne vinde let med Robin, der trykkede Frances The Great løbs rekord fra 25.9 til 25.1 og det var med Ruder Konge og Aage Kristoffersen på andenpladsen og det var før Rex Junior, der kom hjem i en tangering af rekorden. Dette var i øvrigt samme dag hvor Mark også vandt J. C. Tvede Memorial med den meget talentfulde Susan Frisco (Casino The Great), der satte ny dansk rekord for toåringer med 25.7. Endnu engang beviste Mark, at han havde dem klar på de store dage.

Som sagt startede Robin kun fem gange som toåring, hvor det blev til to sejre og tre placeringer med yderligere 12.800 kroner til kontoen. Der er ingen tvivl om, at man i både Rex Junior og Robin havde to utrolig store talenter, (i en årgang som også indeholdt Ruder Konge, Rasmussen, den jydske Rodney og de gode hopper Revanche og Rositta The Great), men begge var dog fyldt med problemer, som besværliggjorde deres karriere, men under vinteren var spørgsmålet om hvem af dem der ville vinde derbyet året efter.

Robin er ud af Guy Bellwood datteren Alertz 1,24,9, som i 1950 først var bedækket ved Craftsman omkring 30. april og 2. maj. Da det senere viste sig, at hoppen ikke var blevet i Fol, blev Alertz sendt til bedækning ved Captain Axworthy og resultatet blev altså Robin. Alertz havde ikke tidligere haft afkom af betydning. Selv var hun en udmærket hest med 14 Sejre og 57 andre Placeringer samt en Præmiesum på 22.500 Kr. i 139 Starts, og sin rekord på 1,24,9 blev sat på Amager. Som allerede omtalt er Alertz faldet efter Guy Bellwood, der var i nær familie med nogle af den tidligere moderne amerikanske traver avls bedste heste, så som Volo Song, Victory Song, Peter Song ogGay Song, samt med den fremragende Hit Song, der efter at have placeret sig som anden i 1952-Hambletonian Stakes blev solgt til Italien, hvor den i efteråret 1952 løb 1,18,9 som treårs.

Moderen til Alertz, var Queen Hera, der var en datter af San Walker, utvivlsomt et plus for Robin’s evner over distancen. Man plejer før i tiden og sige, at en traver med San Francisco blod oftest var god på distancen. Derefter går blodlinjerne hos Robin tilbage til Hera, der var en god gammel hoppe med rekord 1,30,4, fra dengang at det ikke gik så stærkt og Hera var efter gamle Alabama Bond og Roberta, der igen var efter Pelle, en af de bedste avls hopper i den danske trav avl tidligere år. Den femte mor i Robin’s stamtræ var Rhitra med registreringsnummer 3 i den danske Stambog. Den var efter den importerede Orloff traver Prisrack. Robin’s mormor Queen Hera, var ejet på Fyn, fødte foruden Alertz 1,24,9 tillige Monte Carlo 1,23,4, Juliane Hanover 1,26,9 o. m. a.

Alertz blev bl. a. andet også mor til Ina Højgaard (Hoping), der selv blev mor til Walther Kaiser Hansen måske største talent og Kriteriums vinder Ascari The Great (Nelson The Great) og Heide Marie (Victory Moon), der i sin tur blev mor til den Jydsk 4-årings Grand Prix vinder Olga Senator (Francis Senator). Aletrz blev også mor til den gode hoppe Sunlight (Styrmand).

Så mange mennesker var der til derby i 1955

Robin blev selv brugt lidt i avlen og blev far til Jenny og Kirsten Uilspiegel, der var efter hoppen Ursula (Uilspiegel) og selv her måtte han dele med Rex Junior, som blev far til Ellis Rex efter den samme hoppe.

Tilbage til den spændende fireårs sæson, hvor mange så frem med spænding om det skulle lykkes for Robin og vinde de tre klassiker og den Fru A. Jensen ejede hingst startede året på bedste vis, hvor den sejrede på Amager i 1,24,5, derefter på Charlottenlund i tiden 1,24,1, hvor den slog den gode Ocean. Derefter var det tid til det store heat løb i A. T.s Mesterskab for Fireåringer, hvor der startede syv heste, deriblandt den gode jydske hest Rodney (der var kørt af jockey Herbert ”Bamse” Knudsen), men denne var dog uheldig at fejle i begge heats, og københavnerne fik ikke rigtig set, hvad den er værd. I første Heat tog den senere Derbyprøve vinder Rositta the Great føringen før Ruder Konge, og med Roland og Rex Junior lige derefter. I kirkesvinget var der ingen forandringer, men her fik Rex Junior en lille fejl på. I opløbet gik Ruder Konge forbi den førende Rositta The Great og samtidig kom Rex Junior udvendig med et hårdt angreb, men Ruder Konge klarede sig dog hjem og vandt Heatet på 1,21,1 før Rex Junior 1,21,2, Rositta the Great 1,21,4 og en noget anonym Robin i 1,21,9. Ved denne lejlighed slog Rositta the Great dermed Sylvias gamle rekord for fireårige hopper med et halvt Sekund, og det skaffede hoppens ejer 1000 Kr. i Rekordpræmie og træner Tommy Petersen en Guldmedalje.

I andet Heat stak Ruder Konge og Rex Junior af, idet Robin fik fejl på og de to førende løb rigtigt stærkt og ind i opløbet var Ruder Konge stadig foran og kunne længe forsvare sig, men lige før målet gik den i stå, og Rex Junior sejrede klart. Tiderne blev her 1,20,2 og 1,20,4. Rex Junior fik således ikke ram på Opel Karensdals rekord, der er på 1,20,1, men den var jo ikke langt fra. Roland blev her tredje for sin ejer Hr. Carl ”Carl Petter” Petersen (far til Ole Petter), og den gik atter et fint Løb.

De to Heatvindere mødtes efter dagens syvende løb i et tredje og afgørende Heat, og her skød Rex Junior straks frem og førte. Ruder Konge blev lagt ind bag konkurrenten, og således gik det i et jævnt tempo indtil midt i opløbet, hvor Hans Hansen forsøgte en overrumple, idet han kastede Ruder Konge frem, men hesten sprang desværre, og dermed var resultatet givet. Rex Junior sejrede let på 1,23,5 med Ruder Konge lidt efter på 1,25.

I Derbyprøven hoppede Robin og blev kun sjette i 1,25,5 og Mark beholdte ham på Amager, som han for det meste gjorde, hvilket var lidt af et problem for både konkurrenterne og pressen, som aldrig rigtig kunne følge med i hvordan hans heste trænede og specielt op til de store løb, kunne man godt have den fornemmelse, at han ligefrem nød og skjule stjernerne, ved at træne dem meget tidligt om morgnerne.

ROBIN i spidsen for Dansk Trav Derby, med ROSITTA THE GREAT udvendigt og med REX JUNIOR på vej frem i tredje spor. Det er RASMUSSEN der ligger i ryggen på ROBIN

Mark som sædvanlig optimist med hensyn til derby chancerne for Robin, men et eller andet gik galt og for en af de meget få gange skyld kan man måske sige at Mark ikke fik kørt derbyet rigtigt? Da starten gik, var Rex Junior som vanligt dårligst af sted og i første sving fik den endda en fejl på og Robin tog føringen foran Rosita the Great og Rita Guy (Poul Stripp), og tæt bag disse lå Revanche (der senere diskvalificeredes), Roland, Ras og Ruder Konge. Således gik det til den anden Langside, hvor Rasmussen forbedrede sig til tredjepladsen og fulgtes af Ruder Konge. Da sidste omgang begyndte, kom Rex Junior, der på den anden kilometer havde forbedret sin position, op til de forreste, men da Rosita the Great her fejlede, måtte Rex Junior langt ud for at komme forbi.

Robin førte så med Rasmussen tæt op til sig, og Rex Junior var tredje. Da der manglede 500 meter var Robins kræfter pludselig udtømte, og Rex Junior gik op på siden af Rasmussen, der nu førte. Som klar tredje lå nu Ruder Konge. I opløbet kunde Rex Junior sikkert gå forbi Rasmussen, der derefter blev angrebet af Ruder Konge. Naturligvis var alle Hestene nu trætte, men Rex Junior kunde vinde sikkert på ny rekord for Løbet 1,24,0, og Ruder Konge (1,24,2) slog Rasmussen (1,24,3) for andenpladsen. Den fynske Ras (Mosters helbror) blev fjerde, forbedret sin rekord med over fire Sekunder til 1,24,5, og derefter kom Roland efter 1,24,7 og Robin. Den første kilometer havde Mark kørt bedre end 1.22 og om det var fordi at Rex Junior hoppede eller han virkelig mente at Robin var så god, skal jeg lade være usagt og muligheden for at hesten måske bare havde en ”off day”, er også en mulighed man ikke skal glemme.

Herlige REX JUNIOR - den evige rival for ROBIN

Robin forsatte i rigtig mange sæsoner endnu, hos flere forskellige træner, men den opnåede aldrig den helt store stjerne status og var et typisk tilfælde af, at Mark Ingdam fik det mest mulige ud af en talentfuld hest!

REX JUNIOR vinder derbyet