1955 - MARK INGDAM VAR UDEN KONKURRENCE!


OLIVER THE GREAT afviser en hårdt angribende ORKANEN FRISCO i Fem & Seks Års Eliteløb

Sæsonen 1955 blev som de foregående år en sæson uden de helt store udfordringer og det blev til endnu et championat med 51 sejre og der var langt til de næste, hvor Gerhard Petersen blev anden med 35 sejre og på tredjepladsen så man sportens ”coming man” Walter Kaiser Hansen med 29 førstepladser og for første gang kunne man opleve N. J. Koster blive placeret udenfor de tre første i championatet, så der v ar et skifte i gang.

OLIVER THE GREAT vinder Johs. Ulrich Mindeløb og det er nærmest tydelig på Thomas Hansen bagved, at han kommer for stærkt med RASMUSSEN

Det var året hvor Mark fik en spændende treåring i stalden ved navn Snowflake, som der har sit eget kapitel, men dens sejr i kriteriet var selvklart en af årets højdepunkter, men den store dominans som Oliver The Great havde i den hurtige klasse, gav også mange oplevelser til sportens publikum og det var også året hvor Mark passerede sin sejr nummer 700, da han vandt med Rita Volo på Amager, den 23. januar. Skal vi nævne de fem hest som Mark indtil dette tidspunkt havde vundet flest løb med, var det; Logan (28), Odin Frisco (23), Kaptajn Hald (21), Jamboree (18) og Lady Hamilton (16). Mark havde brugt 159 forskellige heste til at vinde de første 700 sejre i karrieren. Sejr nummer 500 vandt Mark i 1952 med Nollo.

Der er snit over OLIVER THE GREAT da den vinder Wedellsborg Mindeløb

Som før nævn var Oliver The Great sæsonens store stjerne og den vandt bl a. Fem & Seks Års Eliteløb, hvor den måtte forsvare kraftigt til sidst i opløbet, hvor Koster havde fået sat fart under den meget speedy Orkanen Frisco og den Søren Friis ejerede hest blev måske mest berømt for at være hesten, der vandt det allerførste løb på den nye bane i Lunden, da man skiftede til venstre om og senere hen kom der endnu flere overskrifter da den vandt Johs. Ulrich Mindeløb, hvor den stoppede så kraftigt, at Rasmussen og Thomas Hansen, som ”susende” kraftigt bagfra, ikke kunne undgå at ramme Mark og Oliver The Great og det blev et frygtelig styrt. Orkanen Frisco blev slået igen i Wedellsborg Mindeløb, men Mark pakkede den forholdsvis hurtigt væk for at spare lidt til 1956 sæsonen.

ROBIN fører ud på sidste omgang i Dansk Derby

Hos fireåringerne var stjernen jo Robin (har sit eget kapitel) og den drillede jo en del og udover denne var der nogle fireåringer ved navn Rex Karensdal, Rita Volo og Ruus Morgan som kunne vinde nogle løb og det er vel spørgsmålet om ikke at Mark Ingdam netop i 1955 havde den dårligste stald i hans dominans år. Udover Snowflake var der andre gode treåringer, men hoppen Susan Frisco havde store problemer med vokseværk og vandt kun et par løb, men heste som Sandy Uilspiegel, Servus, Slanko, Steffen Karensdal, Sunlight (der var halvsøster til Robin og senere mormor til Nallo), samt Swhitney Hanover hjalp med til championatet og en hest som Slejpner vandt hele fem løb.

SNOWFLAKE og Mark Ingdams efter deres første sejr sammen i Kriteriumsprøven

1955 var også sæsonen hvor Mark Ingdam begyndte at interesserer sig mere for Jägersro og her var Odin Frisco bl. a. anden i det store løb Stjernswärds Mindeløb over 3000 meter.

Det der måske manglede denne sæson, var en rigtig god toåring og stalden havde kun to vindere af den yngste årgang og det var den talentulde Tjaldur (Casino The Great), som vandt to løb og der var ejet af de samme ejere som Olympic og det var en hest som virkelig var godt trukket, idet moderen Beatrice (Moore Dear – der var halvbroder til Walter Dear), var halvsøster til fantastiske Sonny Diamond, igennem Anna Laura (Bohun), som bl. a. også fødte Ideal (Brother Guy), der senere blev mor til heste som derbyvinderen Lykkeprins og Safari The Great og Præcis, Josva og Olander. Tjaldur var opdrættet af Jens Thomsen fra Aalborg og den gode avlshoppe Beatrice blev også senere mor til tophoppen Vilhelmine.

Endelig kunne hoppen Tulle Kulsgaard (Joe’s Pride) vinde en enkelt sejr. Denne hoppe skulle senere blive mor til den meget talentfulde svenske kriteriums vinder G. A. Scocth (Frosty Hanover), der også vandt Svensk Uppfödningslöpning. Tulle Kulsgaard blev også mor til de gode hopper Happy Olympia (Lloyd Hanover) og Indonesia (Dundridge).

TJALDUR

Det som også bliver tydeligere og tydeligere er Marks store viden om blodlinjer og has resultater som opdrætter var bedre end nogen andre trænere har gjort det, men starten af sin karriere og til slut, kunne man altid finde de bedste blodlinjer i stalden hos Mark Ingdam, hvor man har set mange af de hopper der ikke klarede sig godt på banerne, senere hen gik hen og blev avlshopper der satte store aftryk i historien.

Sæsonens store oplevelse for publikum: OLIVER THE GREAT og Mark Ingdam