TILBAGE PÅ TOPPEN I 1951 - MARK VINDER SIT TREDJE CHAMPIONAT!


1951 var et noget ”mat” affære i trav Danmark, på trods af, at man på Lunden var i gang med sæson nummer 60, men den unge Mark Ingdam var tilbage på tronen med 68 sejre og det var før N. J. Koster med 45 sejre og på tredjepladsen vandt Gerhard Petersen 34 sejre. Sæsonen åbnede Anden Påskedag, den 26. marts og det var i sne og slud og allerede i Åbningsløbet kunne Mark vinde årets første sejr, da Kaptajn Hald kunne vinde Åbningsløbet og den gode Styrmand søn fik en rigtig god sæson med seks sejre i seksten starter og en præmiesum på 20.200 kroner. Udover sejren i Åbningsløb på Lunden, vandt den også de to Jubilæumsløb for 5 & 6 samt for 5 & 12 årige og i Internationalt Pokalløb, vinder den overraskende første heat og blev en samlet anden efter en femteplads i anden afdeling og det var efter den nye rekordholder Rollo.

Ekstra Bladets hæderspris gik i 1950 til Gerhard Petersen, for hans gode arbejde med treåringer og han vandt hele 32 sejre med sine treårige heste og sæsonen 1951 blev også året hvor et nyt ungt navn dukkede op og det var Walter Kaiser Hansen, der som ung træner vinder fem sejre.

Den gode hoppe MALICE, en senere stammoder hos Stald Kima

Den oftest sejrende hest i stalden under sæsonen 1951 var den K. Vang Andersen ejede hoppe Malice (Umberto – Else Guy / Brother Guy), som vandt otte sejre og det var en hoppe der senere blev utrolig aktiv i avlen, hvor hun for det meste var hos Stald Kima i Skive og blev mor til heste som Dynamo, Gagarin, Flammen og Very Quick, som jeg selv har passet og hun blev også mormor til heste som Napalm og Casino Hedevang, så en virkelig god hoppe.

Af andre lidt større sejre var der Happy Bingen, som vandt Amager Foraars-Handicap, men med hensyn til de klassaiske tre og fireåringer var det meget småt med hensyn til Mark Ingdams deltagelse i disse løb, men i den yngste årgang var det straks mere interessant og stalden vinder løb med tre toåringer og lad os starte med Open Karensdal, der var ejet af Stald Helle og som vandt et par gange, men den blev desværre solgt ud af stalden, til den meget dygtige amatør Peter Mogensen, som satte den i træning hos en af sportens nye unge trænere – Hans Bagge – og det blev en rigtig kanon hest, som amatørkørt var tredje i derbyet og en hest der måske kunne have nået de helt store højder, hvis den var blevet hos Mark?

Den 16. juni vinder Mark med Oklahomapigen i dennes debut og sjovt nok slår den en hest ved navn Olympic, med William Jensen og det er en hest som Mark selv havde opdrættet, men solgte tidligt og denne Olympic skulle senere komme i træning hos Mark, som året efter vinder Dansk Kriterium med den. Tilbage til Oklahomapigen som senere også vinder senere Dansk Mesterskab for Toaaringer samt Jubilæumsløb (meget heldigt) for Toarige heste og hun vandt fire sejre i alt og var mest vindende toåring med 7.100 kroner, samtidig var hun den hurtigste hoppe i årgangen med 1.28.7 og det var kun Opel Karensdal 1.27.6 og Odin Sus 1.27.9 som var hurtigere i årgangens første sæson. Historisk kan det nævnes at netop Odin Sus kom noget uheldig af dage, da den måtte aflives efter et uheld på Amager, i 1954, for den nye unge træner Leif Ingdam. I konkurrencen med Sverige kan det nævnes, at man i 1951 havde hele ni toåringer der var hurtigere end Opel Karensdal, med Dresden som den hurtigste på 1.25.1.

Oklahomapigen vinder løbet før stald kammeraten Opel Karensdal, som blev kørt af Hans Hansen. Odin Sus startede også for stalden, men opgav med Leif Ingdam i vognen

Hvis vi lige vender tilbage til Olympic, som Mark tidligt solgte, blev den tidlige handel også årsagen til, at hans ven igennem det meste af livet; cykel verdensmesteren Henry (Spejderen) Hansen, blev meget skuffet på Mark, i det han også var meget interesseret i at købe Olympic, men Mark solgte den til C. P Jacobsen, som senere flyttede heste fra William Jensen til Mark, men Spejderen havde meget svært ved et tilgive Mark dette.

Mark Ingdam vandt som før nævnt 68 sejre i 275 starter, hvor det også blev til 47 andenpladser og 89 andre placeringer. Årets sejrsheste var følgende: Happy Bingen (1), Jamboree (1), Kaptajn Hald (6), Kastrup (1), Kate McElwyn (5), Lady O (3), Lady Hamilton (2), Little Boy (6), Logan (7), Mac Kinney (3), Malice (8), Merete Frisco (5), Mr. Speedway (1), Nap Astute (4), Nick Hanover (2), Nicolaj Hammer (2), Neffo (3), Nobile (1), Odin Sus (2), Oklahomapigen (3) og Opel Karensdal (2). Den gode Merete Frisco vandt et par løb med Søren Friis og den meget hurtige hoppe Komtessen kom i træningen, men det blev hurtigt fastslået at hun ikke skulle starte mere og efter planen blev hun sendt til Sverige for at blive bedækket af Whitney Hanover, som den blev drægtig ved og senere i avlen blev hun mor til heste som Tricolore, Venus og Charmaine.

Staldens bedste hest i 1951: KAPTAJN HALD

Noget af det der virkelig bliver skrevet meget om i 1951, om Mark Ingdam, er hans kørsel i løbene, hvor han hele tiden kan overraske med sin taktik, hvor han klart køre løbene på en meget mere ”energisk” måde en man er vant til og han udviser tit en stort vinderinstinkt og er speciel meget svær at slå fra spidsen af, idet hans tempobedømmelse er forbilledlig og alt dette går op i en højere enhed i 1952, hvor nogle af hans store ambitioner bliver opnået.


EN ARTIKEL MED MARK FRA 1951!


SIDE 2!

SIDE 3!

SIDE 4!