DET ANDET CHAMPIONAT I 1949!


Nu efter han endelig havde opnået sin største ambition om og blive champion trav træner, skulle Mark Ingdam kigge fremefter, men det havde været en sej vej imod toppen, hvor opstarten af karrieren, der skete under den anden verdenskrig, nok ikke har været det mest givtige tidspunkt, men under alle omstændighed gjorde han det hurtigere end flere nok havde regnet med, så nu var det et spørgsmål om at blive på toppen, når man nu var nået derop og ambitionerne er nok ikke blevet svækket af, at mange mente, han kun var blevet champion på grund af, at N. J. Koster havde haft en dårlig sæson! Det har vel også gjort en smule ondt på stoltheden, da Koster også modtog Ekstrabladets Hæderspris i 1948, for hans mange smukke sejre i de store løb! I dag er jeg overbevist om, at en nybagt champion nok ville have været hædret med den pris.

Det var jo stadigvæk tiden efter krigen, hvor der skridt for skridt var ved at blive skabt lidt stabilitet i landet, som blev reageret af statsminister Hans Hedtoft, som havde 57 socialdemokratiske mandater i folketinget og 33 i landstinget i ryggen. Den billigste nye bil i landet var en Ford Anglia, som man kunne erhverve sig for 7.756,00 kroner og det var også året hvor filmen – 3 aar efter – med bl. a. Karin Nellemose, Lily Weiding og ”trav vennen” Ib Schønberg trak fulde huse. På fodboldfronten var det KB som blev danske mester og det var med AB og AGF på de efterfølgende pladser.

KENTIA gik efterfølgende til Orla Bregnbak

Ved årsskiftet var der omkring tyve heste i stalden og her var der kendte navne som Eberlin, Esperanto, Hetta, Jamboree, Kiss Hanover, Kastrup, Komtessen, Jägersro, Jørn Bellwood og Lady O, men der var også nogle nye meget spændende navne, hvor treåringen Lady Hamilton (Styrmand – The Countess / Volomite) lyste i øjnene og hun havde været en af de bedste i toårs sæsonen, hos Sofus Sørensen, hvor hoppen dog ikke brillerede med stilen eller præstationerne, men med 1.30.1. var hun årgangens ottende hurtigste hest. Sofus havde også toårs stjernen Lady Warden (Game Warden), som havde vundet fem løb i den første sæson og det var måske årsagen til, at Lady Hamilton blev flyttet til Mark, der jo året før havde mistet K.E.K.O. ud af samme principper.

LADY HAMILTON var en lækker hoppe og få i stalden

Lady Hamilton blev lidt historisk, da hun den hoppe i historien som Mark Ingdam vandt flest løb med og det blev til hele seksten sejre og heriblandt Derbyprøven, hvor de sjovt nok slog en anden hoppe Lena Tally Ho (kørt af Gerhard Petersen), som jo senere blev mor til Bambino, som ifølge Mark selv, var den bedste hest han nogensinde havde i træning. Det kan nævnes at den næst oftest sejre hoppe i Marks træning, var Kate Mc. Elwyn og de vandt femten sejre sammen.

Af andre nye heste var der Emo, Hassan Guy, K.B. og Kate Mc. Elwyn (som vandt syv sejre i kun elleve starter), Lettie Hanover, Lucky Town, Ivar Lykke og His Son men det måske mest spændende var toåringen Martini (Odin Hall – Bess Diamond), som Mark selv havde opdrættet, men den blev dog i løbet af året solgt ud af stalden og gik til Kaj Hansson. Af andre ungheste der var blevet kørt til, var der Mandag (Astute), Mc Donald (Pastime) og Merete Frisco (Ax Frisco), der tidligt viste ret stor hurtighed i træningerne.

Den gode Gangster som var med til at sikre det første championat, var over vinteren blevet solgt og gået i træning hos Poul Klartoft (bror til Sofus Sørensen).

Den gode treåring KARLA vinder ikke løb i 1949, men bliver en flot tredje i Dansk Derby. Hoppen sluttede sin karriere i Skive, efter en overgang på Jydsk Væddeløbsbane

Slideren Hanne var blevet solgt som ridehest og den gode Karla som Mark nogen gange foretrak i stedet for Komtessen, gik efterfølgende til Børge Grandahl, som havde kørt nogle gode løb med hoppen og sammen med hende gik Mc. Donald og Kiss Bates med, så endnu engang mistede Mark en rigtig god hest, netop på samme grundlag som K.E.K.O. året før. Kentia gik til Orla Bregnbak, men måske mest opsigtvækkende kom Logan, som var helbror til den gode Hetta kom i stalden og den blev faktisk den hest som Mark Ingdam vandt flest sejre med i karrieren, nemlig; 28. Sørens Friis gode hoppe Jytte Hanover kom fra træner Willy Harder

Mark med en ung LOGAN

Fra Sverige var det også meningen at den tidligere svenske amerikanske avlshingst Argyle skulle i træning hos Mark, men en hornkløft satte en stopper for det eksperiment, men her et bevis om hvorledes navnet Mark Ingdam spredtes som ringe i vandet. Sjovt nok da Argyle endelig kom til landet, gik den til N. J. Koster, som dog ikke fik noget ud af den.

KAPTAJN HALD

En anden meget vigtig ny hest i stalden var Kaptajn Hald (Styrmand), som kom fra Julius Høybye og det blev en hest som Mark fejrede mange store triumfer med og det blev til hele 21 sejre sammen. Den tidligere gode Krudt, som Arnold Jensen havde stor succes med, kom også til Mark, fra Niels Buitenhuis, men den gik dog hurtigt tilbage til Arnold Jensen igen, men også dette er et bevis på, at lad lige Mark ”prøve den af”.

Sjovt nok blev Mark´s gamle stjerne Es meldt som aflivet i efteråret 1948, men på en forunderlig vis dukkede den også op i stalden i 1949, men

KATE MC. ELWYN (yderst) bliver den første vinder i 1949

Hvis vi kigger på nogle af de løbedage som Mark dominerede, kan vi starte med den 30. marts på Lunden, hvor han endnu engang beviste at han havde stalden klar til sæsonstarten og denne dag vinder han med Kate Mc. Elwyn, Ivar Lykke og Kastrup, der alle tre vandt i stor stil og det var de eneste tre starter som han havde denne løbedag. Nogle løbedage senere kunne Mark vinde Fem og Seksårs Eliteløb med Jamboree, som eksperterne i presselogen ikke mente travede for godt! Senere på året vinder Jamboree også i hurtigklassen.

På Amager den 24. april vinder Hetta Indlænder Pokalløb, hvor den dog ikke var først over stregen, men vinderen Idealist var korrekt blevet disket og derefter blev det til sejr med talentet Jamboree og dagen sluttede med en sejr for His Son. Den femte maj havde stalden en spændende debutant i Logan, som sejrede direkte og allerede i løbet efter blev det til endnu en sejr med en lovende treåring og det var Lady Hamilton.

Den 11. maj ligeledes på Amager, vinder Mark med Lady O, Komtessen, der med tiden 1.25.0 blev den femte hurtigste Fireårs hoppe i historien og Hetta kunne atter vinde, samtidig med at Otto Donatzky vinder med staldens Esperanto.

KOMTESSEN vinder uden problemer før KRUDT, K.E.K.O., KUNO og KOKO

Den 6. juni var løbene tilbage på Lunden og for første gang i karrieren blev Mark Ingdam involveret i Dansk Trav Derby for alvor og det skete da Komtessen skulle starte i Derbyprøven over 2600 meter. Den gode hoppe var jo blevet sendt på landet året før, lige efter kriteriet og dukkede faktisk først op i løbene i maj måned, hvor hun startede med at slå King Ben Jr i 1.25.0. men hun havde kikset i sin næste start. Samtidig kan det nævnes, at den gode Karla, som vandt så mange løb året før endnu ikke havde sejret i hendes fireårs sæson og på en eller anden virkede det som om, at hun ikke havde udviklet sig yderligere under vinteren og hun kom ikke til start i prøven.

KOMTESSEN efter sejren med Søren Friis ved hovedet

Komtessen havde fået startspor et og efter et fejl i begyndelsen af løbet, sendt Mark hende frem på sidste langside og derefter var hun uhyggelig overlegen og vandt en meget let sejr, ja så let at pressen efterfølgende ”mumlede noget om” at det var en dårlig årgang! Desværre havde Mark Ingdam og Komtessen ikke heldet med sig i selve derbyet og efter en kæmpefejl, i starten hvor der var hele nitten startende heste i volten, men den kunne efter en fantastisk præstation efterfølgende blive anden, slået af Kuno med Aage Kristoffersen og løbet store overraskelse var Karla, som med Børge Grandahl i vognen kunne tage en flot tredjeplads. Sjovt nok noterede pressen sig, at Mark Ingdam inden løbet havde udtalt, at han kunne køre 1.26 med Komtessen og med den store fejl kom de hjem i 1.26.2. Mark havde nu rigtig fået blod på tanden med hensyn til de klassiske løb og der skulle komme mange efter dette Dansk Derby i 1949.

KOMTESSEN bliver anden i Dansk Derby efter KUNO og det var med staldveninden KARLA på tredjepladsen

Dette billeder beviser virkelig hvor meget at Mark Ingdam hele tiden forandrede forspændingen og på trods af, at KOMTESSEN vandt Derbyprøven og leverede en flot indsats med en stor jordblænder på, ja så er den "pillet af" til derbyet. Var det derfor hun hoppede fra start?

På Kriteriumsdagen den 31. juli vinder Mark toårsløbet med Merete Frisco (Ax Frisco – Anni Dear), som vinder i 1.31.3 og det blev den eneste toårs vinder som stalden fik i 1949, men allerede efter sejren sendte Mark hoppen på landet, på grund af at hun voksede for meget og det var så den første sejr han vandt med et afkom fra sin gamle stjerne Ax Frisco og det så ud til at være en vigtig beslutning, idet de senere hen vandt elleve sejre sammen. Samme løbedag vinder han yderligere to sejre med Lady O. og Kiss Hanover.

Med hensyn til treåringerne blev Lady Hamilton fjerde i A. T.s Mesterskab for treaaringer og hun blev tredje i Dansk Trav Kriterium, hvor Mark så vandt Kriterium Trøstløb med Lady O. Indtil videre var det Sofus Sørensen som dominerede denne årgang og som toåring var det med Lady Warden (Game Warden) og Kriteriums vinderen Lucky Strike (Styrmand).

Den 18. september blev også en rigtig god dag for Mark, idet han vandt Mesterskab for Danmark med Hetta, som på en meget tung bane kunne vinde i tiden 1.25.3 over 2000 meter, før Flic-Flac og Idealist, men det skal nævnes at løbet nu kun var for indlændere og derved havde tabt noget af den gnist som løbet, da det var åbent for alle. Samme dag vinder Mark med Dover og Jungmand. Allerede tre efter kunne Hetta vinde igen og denne gang var det i Hesteejerpokalen, hvor hoppen løb 1.23.1 over de 2120 meter og det var før Idealist og Dorrit Diamond.

HETTA efter sejren i Dansk Mesterskab, som var Mark Ingdams største sejr til dato

Den 24. august passerer Mark Ingdam sæsonsejr nummer 50 med Jungmand og allerede i det efterfølgende løb vinder han med Lady Hamilton og det nye championat ser ud til at være godt på vej, allerede på dette tidlige tidspunkt i sæsonen.

Det endelige resultat for Mark Ingdam i 1949 blev 249 starter, som gav 67 sejre og 39 andenpladser, med 76 andre placeringer. Både N. J. Koster og Sofus Sørensen vinder 45 sejre, men her bliver Koster anden på grund af flest andenpladser. Hertil kan det nævnes, at Erik Larsson blev champion på Solvalla med 48 sejre og det var før Gunnar Nordin (44) og Gøsta Nordin med 33.

De oftest sejrende heste for stalden under året var Jamboree (9), Logan & Kate Mc. Elwyn (7), samt Kiss Hanover & Lady Hamilton (5).

På dette tidspunkt i travsporten begyndte pressen også at beskriver kuskepræstationer på en helt anden måde, hvor der nu blev kørt taktisk klog og med finesse og dette var Mark Ingdam´s skyld, idet han jo hele tiden også blev en bedre kusk, samtidig med hans brug af stopur i løbene, ved siden af, at han udviklede sig som træner og når man så samtidig også var en smart og forførende person, blev der lagt mærke til ham ved publikumsrækværket.

LOGAN imponerede virkelig under sæsonen og mange mente at den kunne blive en hård konkurrent til LUCKY STRIKE i derbyet næste år


HER ER ET PAR ARTIKLER FRA DET ANDET CHAMPIONAT!


SIDE 2!

SIDE 3!

HER ET PAR ANDRE SMÅ ARTIKEL!