Mark Ingdam historie – MR. BASSE OG HOLMEGAARD!


I de første år som træner for Mark Ingdam, var det som så mange år forud N. J. Koster, der blev årets champion træner, som det unikum i dansk travsport som han var og tidligere var ingen anden træner, der blot kunde true ham, selv om af Sofus Sørensen og Oluf Månsson engang imellem formåede at sætte en kæp i de velsmurte hjul af hollænderen. Det blev dog ret hurtigt tydelig, at hans tidligere lærling, Mark Ingdam, kunne blive manden der satte en stopper for N. J. Kosters dominans, hvor han med et ikke alt for imponerende hestemateriale havde vist megen god kørsel, ja, endda ofte ligefrem imponeret sportens publikum.

Mr. Basse og Mark Ingdam her med Inge Axworthy

Ved siden af de store fremgange på banerne, fik Mark Ingdam langt tidligere end sine kollegaer interesse for avlen, eller rettere sagt, han fik selv sin egen følhoppe, idet han købte Bess Diamond, som var en af de heste han selv opnåede flotte resultater med og interessen for at få eget Stutteri og træningscenter opstod og sammen med den kendte travsportsmand, Grosserer V. Rasmussen, hvis heste startede under pseudonymet Mr. Basse, købte Ingdam gården Holmegaard, der lå i de meget smukke omgivelser lige ved Farum Lillevang og Vassingerød Station på Slangerup banen.

Mark Ingdam "opfandt" hurtigt nogle krypper så det blev nemmere at fodre på Holmegaarden

På Holmegaard fik Mr. Basse og Mark Ingdam indrettet et stutteri og træningscenter med gode nye og moderne indrettede stalde og Ingdam var Mr. Hasse meget taknemlig for, at han ville ofre så meget, som han i dette tilfælde er gjorde. Både Mark Ingdam og Mr. Basse var godt klar over, hvor meget en god træningsbane ville betyde for et stutteri, og derfor blev der anlagt en bane med det samme, som havde en rigtig god bredde og var fuldstændig plan og med en omkreds på 750 meter og det var faktisk Bent Ingdam der leverede tegninger til banen, hvor Mark i fremtiden kunne tilkører stutteriets ungheste.

Mark Ingdam og konen flyttede straks ind på stutteriet, da det var færdigt og Mark kunne så køre i sin gamle Chevrolet på arbejdet på Lunden og Henny fik hurtigt fundet sig til rette med forholdene på landet. Grosserer V. Rasmussen fik sig en lejlighed på første sal og det første avls og træningscenter i Danmark havde set dagens lys og i stuehuset kunne man allerede se de første flotte skulpturer, som var blevet lavet af Arne Ingdam.

Henny Ingdam og Martini

En efterårsdag blev travsportspressen inviteret til Holmegaard, hvor der mødte en snes frem, med fotografer og de fik alle en interesseret rundtur på stutteriet. Der var på dette tidspunkt 17 – 18 heste på stutteriet, der alle havde store og lyse bokse og man lagde også mærke til den brede staldgang, hvor der var rigelig plads til at spænde for og Mark Ingdam havde også opfundet et system med krybberne, som en slags skuffe, så personalet kunne fodre uden at skulle åbne boks dørene.

Her et billede af træning på banen

Udover avls hestene var der fra starten af løbs heste på stutteriet og på denne første presse dag kunne man bl. a. se Fiasko og Gangster, som var kendte heste og af ungheste så man K.E.K.O. – Kongo – Kiss Bates og Komtessen og det blev alle nyttige heste, så der er slet tvivl at hele koncepten som Mark Ingdam havde, tidligt i karrieren med træningscentret, var godt planlagt og en succes med det samme.

Stutteriet avlshingst var også en tidligere Mark Ingdam stjerne Ax Frisco (var den første hest som han fik i træning), der skulle få en ret stor succes i avlen. Ax Friscos evner som traver kunne ikke bestrides. På trods af dårlige ben viste den en eminent hurtighed og vandt i 113 Starter 34 Sejre og 56.850 Kroner og den vandt bl. a. Kriteriumsprøven og Indlænderpokalen. Dens Rekord 21,3 kunne på tidspunktet heller ikke kritiseres, og afstamningen Captain Axworthy - Lucy Frisco må også siges at være fuldt tilfredsstillende, men den havde det problem, at den var for lille til at blive kåret som avlshingst, ifølge kårings udvalget, men Mark Ingdam troede på den som avlshingst.

Som før nævnt var Bess Diamond den første følhoppe på stutteriet og hun havde rekord 24,4 og havde vundet en hel del løb, på trods af hendes noget svære temperament, men hun var helsøster til Future´s mor Ann Diamond, da den jo er efter Diamond Axworthy og Over alle. Mark Ingdam må have haft lidt evner med ”generne” også, for Bess Diamond bliver senere faktisk mor til Kriteriumsvinderen Olympic (New England), der også var anden i derbyet for Mark og det var hendes tredje føl, efter Kom Igen (Odin Hall) samt dennes helbroder Martini og senere blev Bess Diamond solgt til Peter Lind i Aalborg, hvor den bl. a. blev mor til Ræven (Ax Frisco). Jeg tror faktisk at Olympic blev født på Røde Mølle i Aalborg sammen med Orkanen Frisco og det var ud af den første årgang som Rikke og Peter Lind opdrættede. Olympic blev senere solgt til en hesteejer hos Mark Ingdam.

Olympic

Holmegaard var en succes, men desværre nåede man aldrig og se hvor meget som Mark Ingdam ville have fået ud af sine tanker og ideer med projektet, da der gik lidt skår i glæden, som vi kommer ind på næste gang.


LIDT FLERE BILLEDER FRA HOLMEGÅRDEN!


Her lidt billeder fra det eventyr som Mark Ingdam havde med sit eget træningscenter på Holmegården og når det bliver sagt, han selv var med til at bygget det, kan dette billede vel bevise, at det var en velvoksen opgave de havde påtaget sig.

Bare det og få lagt en lille træningsbane har kostet mange kræfter, men her har chefen selv sat sig på traktoren.

Det har med garanti værtet en stolt træner som senere kunne bruge gården til både og træne og opdrætte.

Her bliver der kigget på ungheste inde på staldgangen

Der blev gået til den i de gode gamle dage og her er det stutteriets første føl, som er inde i stuen for at blive navngivet og man kan bl.a se Søren Friis med hånden på tøjlen of føllet kom til at hedde Martini

Her er Mark og Martini, som var halvbroder til Kriteriumsvinderen Olympic

Henny & Mark Ingdam var to unge mennesker som fik dres drøm opfyldt med Holmegården