HISTORIER FRA AUGUST 2016


MANDAG DEN 1. AUGUST!

DUERNE SKAL HÆRDES!


Har I aldrig hørt om Maurice De Laere? Ærlig talt, det havde jeg heller ikke. Ikke før han vandt det nationale mesterskab i Belgien (2002), og hans navn kom i alle bladene. Når nogen flyver godt, for ikke at tale om at blive bedst i Belgien, så ønsker folk i udlandet at vide, hvilken stamme en sådan mester flyver med. Belgiere og hollændere er også nysgerrige. Men de er ikke så interesseret i blodlinjen, for de er mere immune over for den stammemani, som mange i udlandet lider af.

Hvad er de så interesseret i? De vil vide noget om slagets konstruktion, hvordan duerne passes og motiveres, måske medicinering eller hemmeligheder. Det sidste er det, som begyndere og tabere kigger efter.

"Hemmeligheder" er et ord, som ikke hører til blandt brevduesportens elite. Da denne De Laere blev spurgt, hvordan det er gået til, at han har fløjet så godt i den sidste tid, afslørede han ingen såkaldte "hemmeligheder", men hvad han sagde var alligevel interessant.

ZUURSTOF HET BESTE GENEESMIDDEL

OXYGEN ER DET BEDSTE LÆGEMIDDEL!

Maurice De Laere: "Jeg havde hørt og læst så meget godt om volierer, så jeg anbragte alle mine duer i en stor åben voliere efter flyvesæsonen, hvor de var udsat for blæst, regn og kulde. Det er tre år siden. Jeg ville finde ud af, om det var den bedste måde til at hærde dem og opbygge deres immunitet. Resultatet var fantastisk. Da jeg tog duerne ud af volieren, blev jeg overrasket over, hvor utrolig god en kondition de var i. Jeg er sikker på, at mine resultater skyldes den metode. Mine duer holdes naturligvis anderledes, når jeg flyver med dem. Så prøver jeg at gøre deres hjem (slaget) så komfortabelt som muligt." Og det er helt klart slagene, der optager størstedelen af brevduefolk i Belgien og Holland, for de ved, hvor vigtigt miljøet er for duernes kondition. Jeg har selv set slag i England, Amerika, Spanien, Portugal, Tyskland, Japan og for nylig også i Kina.

Jeg har syntes, det var synd for ejerne. De gør alt muligt for at skaffe sig gode duer, de investerer formuer i duer, uden de er ikke klar over, hvor stor en rolle miljøet spiller. Der er overhovedet ingen fornuft i at købe selv de bedste duer i verden og så anbringe dem i et slag, hvor klimaet ikke er det bedst mulige.


ONSDAG DEN 3. AUGUST!

DET BEGYNDER OG BLIVE RIGTIG SPÆNDENDE!


Som det ser ud nu kan det blive en interessant lørdag, hvor den første unge efter en Carine Lambrecht avlsdue skal debuterer i Danmark, hvis der ikke sker noget uforudset inden fredag. Det er altid uhyre interessant og følge de nye duer der bliver indført her til landet og det er en af de processer der gør avlen så utrolig interssant som det er. Det er en unge efter Bongo's Kocsis der er tale om og det har leveret nogle gode træninger og derfor har man besluttet og prøve chancen i den førstkommende weekend!

Moderen til ungen er en en kvart Gerd Backelandt hvor morfaderen er ud efter De Pollie (far til national vinderen) og en Carine Lambrecht hun (hvor oldemoderen er en halvsøster til Falco fra Gaby Vandenabeele) og mormoderen er en ren Eric & Dirk Tibergjin, der er halvsøster til en top Belgisk national flyver, så det er spændende blod som et lille slag lader debuterer! Det bliver første gang vi skal konstaterer dette nye blod flyver over vand og ungen er en gave fra os til en meget ihærdig brevduemand her på Fyn.


TORSDAG DEN 4. AUGUST!

VORES GODE VEN MICHAEL HANSEN – 193 HADSUND!


Vi har helt glemt og skrive om Michael Hansen fra Hadsund, som i foråret lånte et avlspar fra os, som nu stortrives i det midtøstjydske og der er tale om Bongo’s Peter og Bongo’s Mini!

Vi har længe ment Th & P Pedersen og Peter Knudsen har tilhørt nogel af de bedste oversøiske slag i den danske brevdue historie og da vi pludselig havde nogle duer derfra, ud af deres rigtig gode blod, lå det jo nærmest til højrebenet og sætte dem sammen. Hvis vi så kunne finde et slag i Jylland for at prøve vores teroier af, ville det været et ekstra citament i hele historien og her dukkede Michael Hansen op i vores tanker!

Han var heldigvis med på ideen og producerede straks en avlsboks, så vi kunne være helt sikre på det var de rigtige gener, der var i de kommende afkom og nu er det kun spørgsmålet om den berømte tålmodighed samt forskånelse for uheld og andet, for så bliver det rigtigt interessant om nogle år.

Samarbejdet går forrygende, idet Michael er en rigtig herlig gut og det er nu planen at der skal yderligere to avlspar til Hadsund næste år, så vi kommer nok til at kende en hel del mere om det område, hvor grænsen mellem Midt og Nordjylland går i fremtiden!


FREDAG DEN 5. AUGUST!

TEAM K & P – BELGIUM MASTER!


Vi nærmer os tiden med de store one-loft flyvninger rundt omkring og nu hvor der er elleve dag og en enkelt flyvning tilbage, før den store finale i Belgim Master i Nevele, vil vi lige kaste blikket tilbage til marts måned, hvor de første danske deltagere blev indleveret!

Det var en speciel oplevelse og følge Team K & P den dag, hvor de afleverede to unger til Belgien Masters. Det var to herlige unger, der begge er 50 % Desmet-Matthijs og med mødre fra Twan Bongers og en datter efter nationalvinderen De Jan. At det er ligesom lykkelotto og deltage i disse flyvninger, ved vel alle, men det er sjovere når man kan aflevere et par unger af den standart som de to fynboer gjorde!

De – Team K & P - havde begyndt et avlssamarbejde med Gerd & Bartel Backelandt under vinteren og de bl. a. havde sendt Caroline (helsøster til Marseille King fra Twan Bongers) ned til Roeselare, hvor den blev sat sammen med en han – Happy Birthday – der faktisk var en due jeg selv gav til GB i fødselsdagsgave for nogle år siden og der hedder bedsteforældrene De Ilic og De Laudrup. Denne sammensætning gav en herlig unge – Bongo – som nu skal flyve fra slaget i Nevele.

Den anden unge - Remi – er en søn ud af en helsøster til Limoges national vinderen De Jan og det er sammen med en søn fra De Valverde og datter af De Petacchi, fra det berømte slag i Nokere, så med disse to velbyggede og vel opdrættede unger, begav vi os ud til det store slag, der er et imponerende anlæg, hvor der nu er bygget endnu et større slag, der skal bruges til Verdens Mesterskabet.

Det var en speciel oplevelse og deltage i denne indlevering og det var åbenlyst de to fynboer – Kaj Hoffmann & Preben Øhrnstedt - så frem til dette og det bliver da også spændende og følge disse to unger, i kampen med flere andre tusinde unger, hvor ejerne også tror de har fundet de bedste duer og deltage med. Det skal vel også lige nævnes at Hr. Brian Jørgensen var med på turen og det var vel først efter, at denne kapacitet havde godkendt ungerne, at vi andre virkelig kunne slappe af.

De to unger har klaret træningerne og de første flyvninger tilfredsstillende og Bongo var på et tidsunkt ”Landsvinder” på en af træningerne, men begge unger burde vel få de bedre med de afsluttende afstande, hvis kan kigger lidt nærmer på deres blodlinjer, så det bliver et par spændende uger de går i møde og efter en kort gennemgang ser det ud som om, at 50 % af de unger fra de 16 danske slag/ejere (14/28), stadigvæk er med i ”kampen” og indternt her på Fyn, har der længe været lidt ”mudderkastning” imellem Team K & P og Team Spaek, (der deltager med ungerne Tulle & Pia K), så det kan gå hen og blive støjende i de sidste par dage, men vi ønsker held og lykke til alle de danske deltagere!


SØNDAG DEN 7. AUGUST!

FYNBOERNE HAR IKKE KUN PROBLEMER MED VANDET!


Hvis der skulle være nogen der ikke rigtig har forstået det endnu, er vandet ikke det værste for de fynske brevduefolk, i det der altid er to slag, på alle distancer, der også først skal slåes, når man har ramt Fyn og det er Th & P Pedersen og Team Bang, hvilket de endnu engang beviste i går fra Dresden, hvor Th & P Pedersen havde den hurtigste due i landet fra Dresden, ud af 1766 sendte duer og på tredjepladsen på samme liste havde Team Bang den hurtigste et-års i 013-15-0315, der nu har været placeret på de fem en-dags langflyvninger i denne sæson! I sektion 31 blev de første og anden, ud af 160 duer og Th & P Pedersen havde ligeledes femteduen også.

Læs mere om dette senere på ugen når vi opdater vores langflyverklub’s sider og her kan vi nu konstaterer det faktum, at Team Eriksson bliver vores første mester og alle ni langdistance flyvninger.


MANDAG DEN 8. AUGUST!

EN LILLE HISTORIE FRA FACEBOOK!


Jeg troede jeg var vokset fra at sige min far er stærkere end din far.... MEN min far er STÆRK!! – Peter Nygaard!

I første omgang troede jeg at det var en enkelt due der havde leveret denne præstation og derfor skulle jeg selvklart undersøge det nærmere, men det viser sig at være for Jenny & Freddi Nygaard, der flyver i 018 Vordingborg i Sektion 22, men det gør ikke indsatsen dårligere og således ser det ud:

018-12-0504 U, - nr 2/6 fra Gotha – 164 duer (31 slag)

018-14-0331 A, - nr 1/9 fra Ludvika – 72 duer (17 slag)

018-13-0808 A, - nr 1/9 fra Antwerpen – 162 duer (34 slag)

018-13-0808 A, - nr 2/7 fra Dresden – 128 duer (30 slag)

018-12-0504 ?, - nr 1/? fra Borlänge – 47 duer (? Slag)

Mon ikke dette er det mest sikre sektionsmesterskab i sæsonen 2016?

Meget tidligt i min brevdue karriere besøgte jeg Freddi Nygaard og avlsslaget Nyhe, som han havde sammen med Torben Henriksen, hvor jeg mener Freddi fløj i 242 Brøndy, inden han flyttede til 100 Haslev!

Min mentor Frede Munk var særdeles gode venner med Freddi Nygaard og fik hurtig aftalt et møde, ved den første mulighed jeg tog til København og det var en stor øjenåbner for mig, da jeg kom op på loftet hos Torben Henriksen, hvor avlsduer holdt til. Jeg tror faktisk ikke at jeg kunne bestille nogle unger det år, da den røde lampe var hængt ud og alt var forudbestilt på deres kendte duer fra Deweerdt, Vermote og De Kerpel.

Jeg nåede dog og flyve med lidt af det gode blod fra Nyhe, da Frede Munk var så flik og giver mig nogle unger fra hans dobbelte sektinsvinder, som han havde købt af Nyhe!


TORSDAG DEN 11. AUGUST!

SÅ MANGE DUER HAR DER VÆRET AFSTED!


Her på dagen efter hvor der er blevet sendt duer afsted til årets sidste landsflyvning – fra München, kunne det være interessant og se hvor mange duer der er blevet sendt i sektion 31 på langflyvninger i denne sæson.

På de ni flyvninger er der i alt sendt 1152 duer og det er et gennemsnit på 128 duer per flyvning. Hvis vi ser på de enkelte klubber ser det således ud; 220 – Odense (465), 166 – Bogense (193), 010 – Nyborg (177), 013 – Svendborg (158), 016 – Fåborg (81) og 209 – Midtfyn (78).

På de fem endags Flyvninger har der været sendt 992 duer i alt, hvilket giver et snit på 198,4 duer per station og her er det ikke overraskende at Antwerpen er blevet topscorer med 275 duer. Efterfølgende havde Gotha (200), Würzburg (162), Dresden 1 (195) og Dresden 2 (160). Hos klubberne blev der sendt følgende antal på de fem en dags langflyvninger; 220 – Odense (419), 013 – Svendborg (151), 166 – Bogense (143), 010 – Nyborg (139), 016 – Fåborg (81) og 209 – Midtfyn (59).

På de fire landsflyvningerne er der sendt 160 duer, hvilket er 40 duer per flyvning og klubmæssigt ser det således ud; 166 – Bogense (50), 220 – Odense (46), 010 – Nyborg (38), 209 – Midtfyn (19), 013 – Svendborg (7) og 016 – Fåborg (0). Afsendelsen på de fire flyvninger ser således ud; Würzburg (46), München (44), Baden-Baden (39) og Regensburg (31).


FREDAG DEN 12. AUGUST!

DET ER NÆSTEN SYND SÆSONEN ER VED OG SLUTTE!


Som ikke duemand og bare tilskuer må jeg indrømme at det er kedeligt vi nu ser frem imod den sidste weekend i sæsonen 2016, for der har virkelig mange toppræstationer under året, der har været meget hårdt og det er ikke kun i Danmark. Mange af mine venner sydpå syntes heller ikke sæsonen har været en dans på roser og det er vel spørgsmålet om ikke man skal til at vende sig til andre tider på det vejrmæssige område?

Under alle omstændigheder håber og ønsker vi, at afslutningen vil blive til glæde for så mange som muligt og hvis i skulle have et par minutter i overskud, kan i læse om opdateringer på vores langflyverklub og historien om den fynske regions vinder fra Dresden i sidste weekend og det kan læses her;

BBA - LANGFLYVER KLUB!


LØRDAG DEN 13. AUGUST!

FIRE FYNSKE DUER MED I BELGIUM MASTER PÅ MANDAG!


På mandag i Nevele bliver finalen fløjet i Belgium Master 2016, fra Tours (456,946 km) og med en samlet præmiesum på 750.000 kroner og med €25.000 til den vindende due! Der vil fire fynsk ejede duer med i finalen og det er følgende;

Team Eriksson har to duer til start med navnene Pia K og Tulle (gud ved hvad han stemte sidst?) og de flyver under team navnet "SPAEK" og her har Pia K været bedst i de første flyvninger og har 42 Ace point med til finalen!

Team K & P har de sidste to fynske duer og her slog Bongo en lille koldbøtte i den sidste Ace flyvning og her tager Remi 37 Ace point med sig til finale flyvningen.


LØRDAG DEN 13. AUGUST!

ET PAR TOP RESULTATER FRA LIEGE 1939!


Her på dagen på årets sidste landsflyvning fra Freiburg, vil vi gerne lige kaste blikket 77 år tilbage hvor man sluttede af med flyvninger fra Liege - Courtrai!


SØNDAG DEN 14. AUGUST!

KAN IKKE SLUTTE AF PÅ EN BEDRE MÅDE!


Dengang Mogens stadigvæk havde lidt styr på Bo

I går måtte den fynske brevduesport tage afsked med Mogens Eriksson, der havde sin sidste flyvning fra Freiburg, efter rigtig mange år i sporten og han har været med til at sætte Vibelund Brevdue Koloni på kortet. Mogens Eriksson havde tidligt sagt at denne sæson ville blive den sidste!

Mogens Eriksson sluttede virkelig med bravour, da 122-14-0488 kunne blive sektionsvinder fra Freiburg og sjovt nok har han i denne sæson kunne vise ”knægten” Bo, hvordan man flyver de lange flyvninger og endnu engang henvise ham til de mindre placeringer, hvilket nok ikke har været med til at sammenholde familiebåndet?

En af de mange gode duer som Erikssons har produceret i Vibelund

Der er nu rygter på Fyn, at ”knægten” har været på knæ for ”den gamle” i et forsøg på og få ham som Loft-Manager hjemme i Højby, men så vidt vides er det nok ikke noget som Mogens vil blive rig af, men han må drikke alt det vand han vil!

Spøg til side har Mogens Eriksson igennem karrieren produceret rigtig mange gode duer og nu kan han jo sælge slaget, om der skulle være nogle interesserede købere, med en sektionsvinder i slaget!


MANDAG DEN 15. AUGUST!

ENDNU EN GÆV FYNBO STOPPER!


Udover Mogens Eriksson's afslutning i forgår lørdag, måtte fynboerne også sige farvel til endnu en god brevduemand i går søndag, da Brian Jørgensen fløj for sidste gang fra slaget i Georgsgade, så det er nogle af de gode gamle støtter til den fynske brevduesport der stopper. Brian har for nuværende tidspunkt ikke nogen planer om fremtiden, men mon ikke der er et eller andet i støbeskeen, for vi nægter og tro på, at Brian kan leve uden sin brevduer, som han har "leget med" siden han var ganske ung.

Sjovt nok tilbage i tiden var jeg nærmest sikker på, at hver eneste gang jeg startede bilen eller en bus til et lille brevdue eventyr, ja så kunne jeg finde Brian på plads og jeg har slet ikke tal på hvor mange ture vi har været sammen på til Holland og Belgien og jeg har fundet lidt billeder frem, fra dengan Brian var meget yngre!


ONSDAG DEN 17. AUGUST!

ANTAL SENDTE DUER FRA SEKTION 31 - I 2016!


Vi har kigget lidt på tallene over antallet af duer der er sendt fra den Fyn og medliggende øer i brevduesæsonen 2016. Det er selvklart mange tal og jonglerer med, men vi er overbeviste om at vores resultat er meget tæt på 99,99 % rigtig.

Samlet er der sendt 21.777 duer fra de seks klubber i sektionen og de er delt ud på de fem forskellige kategorier; 220 – Odense (8678), 166 – Bogense (4446), 016 – Fåborg (2507), 013 – Svendborg (2348), 010 – Nyborg (1945), og 209 – Midtfyn (1853).

Hvis vi starter med at kigge på de lange flyvninger ser det således ud; På de ni flyvninger er der i alt sendt 1152 duer og det er et gennemsnit på 128 duer per flyvning. Hvis vi ser på de enkelte klubber ser det således ud; 220 – Odense (465), 166 – Bogense (193), 010 – Nyborg (177), 013 – Svendborg (158), 016 – Fåborg (81) og 209 – Midtfyn (78).

På de fem endags Flyvninger har der været sendt 992 duer i alt, hvilket giver et snit på 198,4 duer per station og her er det ikke overraskende at Antwerpen er blevet topscorer med 275 duer. Efterfølgende havde Gotha (200), Würzburg (162), Dresden 1 (195) og Dresden 2 (160). Hos klubberne blev der sendt følgende antal på de fem en dags langflyvninger; 220 – Odense (419), 013 – Svendborg (151), 166 – Bogense (143), 010 – Nyborg (139), 016 – Fåborg (81) og 209 – Midtfyn (59).

På de fire landsflyvningerne er der sendt 160 duer, hvilket er 40 duer per flyvning og klubmæssigt ser det således ud; 166 – Bogense (50), 220 – Odense (46), 010 – Nyborg (38), 209 – Midtfyn (19), 013 – Svendborg (7) og 016 – Fåborg (0). Afsendelsen på de fire flyvninger ser således ud; Würzburg (46), München (44), Baden-Baden (39) og Regensburg (31).

Vi går herefter til mellemdistance flyvningerne og her er der sendt 4269 duer i alt på de tyve flyvninger og det er 213,5 duer per flyvning, hvilket er et større gennemsnit end de lange flyvninger, så og mene fynboerne har boycottet mellemdistance flyvningerne skal vel atges med et gram salt? Hos klubberne blev der sendt følgende antal på de tyve mellemdistance flyvninger; 220 – Odense (1359), 166 – Bogense (794), 013 – Svendborg (732), 010 – Nyborg (525), 016 – Fåborg (494) og 209 – Midtfyn (365).

Der har været femten sprinter (Sektions) flyvninger og med deres korte afstande har der været sendt hele 13.208 duer i sæsonen, hvilket giver et gennemsnit på 880,5 duer per flyvning og her ser antallet i klubberne ud på følgende måde; 220 – Odense (5492), 166 – Bogense (2815), 016 – Fåborg (1626), 013 – Svendborg (1141), 209 – Midtfyn (1089) og 010 – Nyborg (1045).

Endelig er der syv ungeflyvninger som 3148 talenter har været sendt afsted på og det giver et gennemsnit på 449,7 unger per flyvning. Hos klubberne blev der sendt følgende antal unger på de syv unge flyvninger; 220 – Odense (1362), 166 – Bogense (644), 209 – Midtfyn (321), 013 – Svendborg (317), 016 – Fåborg (306), 010 – Nyborg (198).

Hvis nu vi skal lave en hypotese på demokratiet i sektion 31, kunne et mandat fordelig på sendte hver 500 sendte duer give 1 mandat og så blev fordelingen på de 42 mandater således; 220 – Odense (17), 166 – Bogense (8), 209 – Midtfyn (4), 013 – Svendborg (4), 016 – Fåborg (5), 010 – Nyborg (4), men dette var bare en løs tanke!


TORSDAG DEN 18. AUGUST!

ALLE DE FORSKELLIGE MENINGER!


Straks efter flyvesæsonen er afsluttet begynder den politiske side af sagen, hvor alle de problemer der ikke blev løst sidste år, bliver hevet frem igen, med lige så ringe løsnings muligheder som tidligere. Der er vel ingen der er i tvivl om at selv de mindste problemer i brevduesporten bliver imødeset med en kæmpestor berøringangst og alt den skjulte nepotisme de forskellige har, bliver mere og mere åbenlys, men lige meget hjælper det og jeg vil gerne bringe et lille bevis for dette, med en artikel fra 1939! Er der nogen der kan genkende noget?

SIDE 2!

SIDE 3!


FREDAG DEN 19. AUGUST!

SÅ HAR VI DET SIDSTE FLYVERESULTAT!


Så er det endelige resultat på både konkurrencer og flyvninger færdige i vores langflyverklub og vi vil senere komme med flere historier om vores første sæson, der vil blive afsluttet med en lille brevduedag i langflyvernes navn, hvor der vil blive fordrag og mulighed for at købe noget langflyverblod!

LÆS MERE HER!


LØRDAG DEN 20. AUGUST!

EN BREVDUE’S KVALITETER KAN IKKE GØRES OP

I HVOR MEGET DEN HAR KOSTET!


Hvis jeg skal nævne den største forskel af de indtryk jeg har fået af dagens brevduesport, sammenlignet med dengang jeg selv deltog, er helt klart, at det handler meget om at sælge duer, i stedet for at flyve dem, forstået på den måde, at brevdue sporten er blevet meget mere kommerciel og på længere sigt kan det være totalt ødelæggende.

Der er altid blev solgt mange duer igennem tiderne, hvilket i sig selv er ganske naturligt, men det var altså til andre priser og som regel var det kun de virkelige topduer der blev betalt dyrt for og de stammer der virkelig havde bevist deres store avlsværdi og her var duerne fra Janssen i Arendonk vel de første, hvor der nærmest var flere års ventetid og den slags situationer gør bestemt ikke duerne billigere. Dygtige stammer som Maurice Delbar (Ronse), Cattrysse (Moere) og Desmet-Matthijs (Nokere) har også fået kasseapparaterne til at klinge igennem tiderne, før øjnene også faldt på de utrolig stærke duer fra Steenbergen i Holland. Det der dog var kendetegnende for disse gamle stammer var det faktum, at de var gennemfløjet og derfor er de også blevet en gevinst i avlen.

For at vende tilbage til Steenbergen var det jo tidligere Europas centrum for langdistance duer og først var det jo hotelejeren Jan Aarden (Hvis stampar kom fra Maurice Delbar, igennem Staf Dusarduyn i Groede), der skabte overskrifter og efterfølgende fandt man ud af hvor gode stammer man havde i den syd hollandske by og de avlede stærkt rundt omkring i hele verden og en hun som ”Spurven” De 131, er af de fleste eksperter nævnt som en af brevduesporten bedste avlshunner igennem tiderne, ud over de fantastiske resultater hun leverede.

Jeg kan fortælle hvordan der var i de ”vilde dage” i Steenbergen og under en af de mange samtaler jeg havde med Gerard De Weert, fortalte han mig; Engang havde jeg en rigtig god due og pludselig en søndag morgen uden nogen form for tidligere henvendelse, standsede der tre store Mercedes fra Tyskland uden for vores dør. Da de stod ud, sagde de, at de var kommet for at købe denne gode due, men den var faktisk min datters ynglings due, så den skulle ikke sælges og jeg bad dem om at ”forsvinde” på en pæn måde, sagde han. Senere på eftermiddagen dukkede de så op igen og før jeg nåede at blive rigtig gal (tyskere og hollænder har vel aldrig været gode naboer?), tømte alle tre deres punge for D-marks og det være virkelig mange penge der lå på bordet og jeg vendte mig om til min kone Joke og sagde; Jeg kan jo aldrig lukke den due ud igen! Og derfor fik tyskerne duen med hjem og datteren fik jeg en meget fornem ridehest i stedet for. Dette beviser med al tydelighed, at det var virkelig var mange penge der blev lagt på bordet.

Man kan jo sige, at det gik så vildt for sig i Steenbergen, at byen efterhånden blev ”tømt for klasse” og det er efterhånden blevet til en by med mange sprinter slag. Før i tiden var det lige så vigtig om hvem der var først i Steenbergen og hvem der var først internationalt!

Før i tiden forgik handlerne på den måde, at man startede bilen og kørte turen til de brevduefolk som man ønskede og købe duer fra. Nu er en due knapt nok landet før der møder flere forskellige agenter op for at købe dyret og det er uanset om den ”kun” har leveret denne ene præstation, hvor den heldigt ramte brættet et par minutter før sine konkurrenter og afstamningerne kommer ikke så meget i betragtning, for der er nu nærmest faste priser på for eksempel en national vinder og denne pris kan så blive rejst lidt (€5.000), hvis duen skulle have en anden god national placering på sit CV! Det der svinger mest er faktisk om de pågældende agenter forlanger 30% - 20% eller 10% af salget.

En af de brevduefolk som jeg virkelig havde stor respekt for, var Etienne Devos og for ham var resultaterne mere vigtigt end priserne og jeg glemmer aldrig, efter han havde accepteret et tysk bud på fem millioner belgiske franc (1.000.000 kroner) for Dax national vinderen Kleine Didi, at han sendte duen på en sidste flyvning til Pau (omkring 900 km). Det tror jeg aldrig dette var sket i disse Pipa og Herbots tider? Det skal lige nævnes, at Kleine Didi lå hjemme i reden sammen med konen, da Etienne Devos kom hjem fra Kirken og den blev faktisk anden nationalt og tredje Internationalt.

På mine førstes mange brevdue turer sydpå, arbejdede jeg virkelig meget på, at vi besøgte nogle slag hvor det var muligt at købe nogle duer, uden på forhånd og skulle tage et statslån og derfor var busserne altid fyldt op med duer på hjemturen. Jeg forlangte virkelig fra de slag vi besøgte, at man godt kunne vise en smule ydmyghed over for de mange skandinaviske brevduefolk, som brugte tid og penge, til at med sydpå og dette signal var der heldigvis mange der forstod og derfor blev atmosfæren virkelig så god, som den hele tiden var.

De mange fantasi priser vi høre om nu, kan på ingen måde være til gavn for brevduesporten, men der er kun en måde og stoppe dette på og det er ved at lade være med at købe dem. Inden man begynder og købe nye duer er der virkelig mange penge og sparer, hvis man lidt mere realistisk sætter sig ind i de forskellige flyve resultater og beviser for eventuel avlsværdi, før man begynder og vise interesse og som sagt indledningsvis, bliver en brevdue ikke bedre af at være dyr og den dygtige brevduemand er også ham, der forstår og købe ind og forny sig!

HVAD ER SVARET?

Det har været helt åbenlyst på Facebook i denne og sidste sæson, at der mangler utrolig mange duer fra flyvningerne, hvilket i sig selv ikke er nogen stor reklame for brevduesporten, når der bliver fokuseret så meget på det i medierne, da brevduen jo for ikke vidende er duen/fuglen der altid finder hjem og tidligere var en meget vigtig del af de danske militær, netop fordi de med sikkerhed kunne bringe hemmelige meddeler frem til de rette steder.

Hvad er der gået galt med den ellers så sikre brevdue. Hvorfor kommer de ikke hjem og bare forsvinder ud i den blå luft?

Journalistisk kan der være tre forklaringer på dette ”mysterium”, der ikke har noget med Darwins lov om ” survival of the fittest”, men derimod den menneskelige indflydelser der er på duerne og her er tre punkter og tænke over:

1: Det er først mest nærliggende og kigge på brevduemanden/kvindens indflydelse, hvor forespørgsel er om kvaliteten af disse/dem stadigvæk lige så stor som de mange, der tidligere har været med til at skabe brevduesporten? Bare fordi man har lyst til at flyve med brevduer, er det ikke ensbetydende med at man har talent for dette og man skal virkelig være i stand til at lærer og lytte med stor tålmodighed, og det er bestemt en sport hvor erfaringen har kolossal betydning! Så man kan vel godt forestille sig, at der af den vej bliver begået en del fejl, eller?

2: Brevduesportens udvikling har også en stor betydning her, hvor det oftest tyder på man er mere interesseret i at sælge duer og ikke flyve dem, hvilket aldrig kan være godt for noget avlsarbejde. Her kan brevduesporten lære lidt af hestesporten, der lang mere kritisk om hvilke dyr man bruge i avlen. Desværre er brevduesporten blev fyldt af mange agenter og hjemmesider, der vil sælge duer hver eneste dag og i mange tilfælde er det u fløjet unger med nogle gode flotte afstamninger fra kommercielle brevdueslag. Kort sagt kan de umuligt være avlsstjerner alle samme og jeg vil gerne pege fingeren i retningen tilbage hvor de rigtige gode stammer blev avlet og her var det kun resultatlisterne man gik ud fra og ikke smarte reklamer og flotte billeder. Man avler jo for at forbedre sine duer og med de resultater som vi har set i år i Danmark, er det vel så som så og få øje på fremskridtet?

3: Det mest alvorlige problem er nogen de mange hjælpemidler/medicin der bliver brugt nu om stunder. Alle i min alder kan skrive under på hvor mange affaldsstoffer der er i medicinen og når vi snakker om de fineste navigations evner i verdens historien, nemlig brevduen, som endnu ikke er 100% fastlagt, ja så bør man pille mere end strengest nødvendig ved det fine system, med andre medikamenter end nødvendigt og vi var tilbage i firserne allerede lidt bekymret for den årlige paramyxo vaccine vi startede med den gang, men det virker ikke som om at den skader efterfølgende, men kigger man alle reklamesiderne igennem med ”nødvendige” hjælpemidler til brevduerne, minder det jo mest om en ”kemisk krigsførelse” og jeg kan kun anbefale alle, at det skal være så naturlig som overhovedet muligt.

Afslutningsvis er dette ikke nogen kritik af nogen som helt, men bare et par tanker der måske kunne få en lille debat i gang, for det første vigtige skridt i den vanskelige væddeløbssport med dyr, er den tanke man skal vågne med hver eneste morgen; Hvordan gør vi det lidt bedre i dag!

God weekend


SØNDAG DEN 21. AUGUST!

EN ANDEN LILLE MÅDE OG VISE RESULTATET PÅ!


Resultaterne på alle mesterskaber blive fortalt igennem en masse lister med de forskellige sektionspoint, hvilket nok er fyldestgørende, men man har vel lidt svært ved at danne sig et overblik over hvordan konkurrencen virkelig har været og derfor vil jeg gerne vise en anderledes lister over sektion 31's ni lange flyvninger, hvor vi har skrevet de fem første placerede i flyvningerne ind og med en lille pointsystem kom det til at se således ud!


SEKTIONS TOP PLACERINGER PÅ LANGFLYVNINGERNE 2016!
NRNAVNKLUBI - (5 pt)II - (4 pt)III - (3 pt)IV - (2 pt)V - (1 pt)I ALT
1. TH & POVL PEDERSEN 013 3 2 1 2 3 33
2. PREBEN N JENSEN 010 2 2 2 2 1 29
3. TEAM ERIKSSON 220 2 1 13
4. MOGENS ERIKSSON 220 1 1 1 8
5. K J PHILIPSEN 220 1 1 2 7
- ERIK M MADSEN 016 1 1 7
7. MIKKEL ANDERSEN 166 1 1 5
- FRODE NYGAARD 220 1 5
9. TEAM BANG 013 1 4
- SVEND KÆRGÅRD 166 1 4
- BRIAN PETERSEN 209 1 4
12. ARNE ANDERSEN 166 1 3
- KARL HEDEGÅRD 166 1 3
- LAURITS ALMLUND 013 1 3
15. BRIAN JØRGENSEN 220 1 2
- SALEK ABDULHUSSEIN 220 1 2
- HANS CHR KLITTEN 166 1 2
18. EGON KLITGÅRD 220 1 1


MANDAG DEN 22. AUGUST!

MOGENS HANSEN’S FØRSTE SEKTIONS MESTERSKAB!


Solen skinner på Mogens Hansen - 139 og Hellan (Er det ikke første gang i lange tider, at en brevduechampion ikke har en Pipa kittel på?)

Jeg har tidligere nævnt min gamle svoger Mogens Hansen (220 – Odense), der efter mange år i forskellige kompaniskaber, nu har fået sit eget lille slag og efter et spændende år 2015, hvor han var anden i det lille unge sektionsmesterskab, slået med 36 point af Team Eriksson og niende i det store mesterskab, i en sæson hvor 013-15-0139 blev sektionsvinder fra Rendsburg!

Mogens Hansen er en brevduemand der forlanger meget af sine duer og de bliver trænet rigtig meget, på mange småture, uden dog og bruge dem for hårdt. Der går et lille rygte om at hans bilnøgler ligger og danser på natbordet hver eneste morgen og bare vil afsted!

I denne sæson blev træninger forøget og resultaterne udeblev ikke og efter de sidste flyvninger viste resultatlisten for det store Unge Sektionsmesterskab i Sektion 31, at Mogens Hansen havde vundet med 161 point. Dertil skal man så tillægge at B-kæden (2 duerne) havde point nok til at blive nummer to i det selvsamme mesterskab og det hele blev krydret med en herlig unge 220-16-0953, der blev dobbet sektionsvinder! En anden unge 220-16-0362 (der blev købt for tre bakker colaer), blev en flot 4 Es-Unge!

Nu er der nok mange der vil sige, at han brænder sine duer af med de flotte unge resultater og træninger, men her vil jeg da gerne vende tilbage til 013-15-0139, der såmænd er blev 1 års Es-due i sektionen og her er hans redebror 013-15-0138 placeret på en femtende plads.

I sektions sprinter mesterskabet 2016 er Mogens Hansen placeret som femte, kun slået med 90 point til andenpladsen og en lille ting som mange nok ikke har lagt mærke til, at han såmænd syvende i mellemdistance-Sport, så han ser ud til at udvidde programmet hele tiden.

Selv om Mogens Hansen nu flyver alene, har han dog en ”loft-mand” på og det er den gamle duemand Hellan Svendsen (bror til Henning & Kurt), der ikke selv har økonomi nok til at være med, men han dukker op hver eneste dag og hjælper til, så der bliver lagt mange timer i slaget og arbejdet med duerne.

En sjov historie her er det faktum, at det var Hellan Svendsen der vandt de to rede brødre 013-15-0138 & 013-15-0139, på et lotteri i klubben, så da Hellan jo ikke har noget slag blev de foræret til Mogens, som bestemt ikke ønsker og købe sig fattig i duer, for som han siger, er det sjovere og lave dem selv. Sjovt nok faldt Hellan Svendsen over endnu en unge i foråret, som også kom til slaget, men det er en ren Peter Knudsen due, så nu skal Mogens Hansen også til at flyve de lange flyvninger! Så hold øje med ham.

Neden under her kan i se hvem der har fået top palceringer med ungerne i sektion 31 - i 2016!


SEKTION 31 - TOP PLACERINGER PÅ UNGEFLYVNINGERNE 2016!
NRNAVNKLUBI - (5 pt)II - (4 pt)III - (3 pt)IV - (2 pt)V - (1 pt)I ALT
1. MOGENS HANSEN 220 2 1 1 1 18
2. TOMMY REEFSTRUP 220 2 1 1 13
3. PREBEN N JENSEN 010 1 1 1 12
4. TOMMY RASMUSSEN 209 1 1 9
5. KAJ F ANDERSEN 220 1 1 8
6. JOHN FRANDSEN 220 1 1 2 7
7. JOHS KIRK JENSEN 220 1 1 1 6
- SVEND KÆRGÅRD 166 1 1 6
- TEAM BANG 013 2 2 6
- HANS CHR PEDERSEN 209 1 1 6
11. CONNY & OVE JENSEN 220 1 1 5
- RENE CHRISTIANSEN 013 1 5
- ERIK M MADSEN 016 1 5
- TEAM ERIKSSON 220 1 5
15. NYRUP & MADSEN 220 1 4
- SALEK ABDULHUSSEIN 220 1 4
- EGON KLITGÅRD 220 1 4
18. AVNBØG-JESPERSEN 209 1 3
- ARNE ANDERSEN 166 1 3
20. KIRSTEN & NIELS 166 1 2
- PER NIELSEN 016 1 2
22. JØRGEN THOMSEN 166 1 1
- BRIAN PETERSEN 209 1 1


ONSDAG DEN 24. AUGUST!

DETTE GIVER MÅSKE ET BEDRE OVERBLIK!


Hvis vi denne kigger lidt på resultaterne af sprinterflyvningerne er listen med top placeringer mere givende med hvad der virkelig er sket, da man jo mange gange flyver imod sig selv og det officielle Sektions mesterskab blev således:

1 - MICHAEL ANDERSEN - 220 Odense = 14.403pt

2 - HENNING & NIELS - 220 Odense = 13.962pt

3 – SALEH ABDULHUSSEIN - 220 Odense = 13.920pt

4 - TOMMY REFFSTRUP – 220 Odense = 13.914pt

5 - MOGENS HANSEN - 220 Odense = 13.872pt

Hvis man kigger på vores liste, ser man tydelig hvor overlegen MICHAEL ANDERSEN i virkeligheden var i dette mesterskab!

En anden ting der måske bør kigge på, er de meget korte afstande der flyves fra, hvor vind og vejr virkelig kan forvrænget et resultat, mere end vi ser fodbolddommerene gør hver eneste weekend og jeg er overbevist om, hvis man lagde ca 50 km på flyvningerne, ja så ville man få langt mere regulærer flyvninger og samtidig ville duerne også langt bedre trænet til de kommende mellemdistance stationerne.

Før i tiden efter opstarten med Esbjerg/Tønder, mener jeg da at vi fløj stationer som Itzehoe, Altona, Lüneburg, Uelzen og Soltau i sektionen!

SEKTIONS 31 - TOP PLACERINGER PÅ SPRINTER FLYVNINGERNE 2016!
NRNAVNKLUBI - (5 pt)II - (4 pt)III - (3 pt)IV - (2 pt)V - (1 pt)I ALT
1. MICHAEL ANDERSEN 220 3 5 6 5 5 68
2. HANS CHR KLITTEN 166 1 2 1 2 2 22
3. ERLING MADSEN 016 2 1 1 1 1 20
4. ARVID LARSEN 016 2 1 1 15
- ERIK M MADSEN 016 2 1 2 15
- RENE CHRISTIANSEN 013 2 2 1 15
- SVEND KÆRGÅRD 166 1 1 1 1 1 15
- SVEND KÆRGÅRD 166 1 1 1 1 1 15
9. TH. & P.PEDERSEN 013 2 2 12
10. BRIAN PETERSEN 209 1 1 1 9
11. ERIK TRANS 166 1 1 7
12. BRUNO CHRISTENSEN 220 1 5
- IB CLEMMENSEN 220 1 5
- LARS KRUUSE 013 1 5
15. PETER A JOHANSEN 220 1 4
16. TEAM BANG 013 1 2
- TEAM FAROS 220 1 2
18. CONNY & OVE JENSEN 220 1 1
- JØRGEN RASMUSSEN 209 1 1
- TORBEN LARSEN 016 1 1


TORSDAG DEN 25. AUGUST!

FÆLDE PERIODEN ER UTROLIG VIGTIG FOR DEN NÆSTE SÆSON!


Man plejer at sige, at dunfjerenes fældning er et godt tegn. Men hvorfor fælder duerne dunene? Og hvad er årsagen til at dunenes fældning sker på samme tid for alle duerne på samme slag? Man kunne lige så godt spørge, hvorfor folk går med frakke om vinteren og smider den om sommeren.

Duerne beskytter sig mod kulden ved at fælde de lette sommerdun og udskifte dem med de varme vinterdun. Men hvorfor er det så vigtigt at se så mange dun som muligt om foråret? Det skyldes ganske simpelt, at de duer der føler sig godt tilpas, som altså er sunde og raske og i orden, hurtigere skiller sig af med vinterdunene, selv om det trods forårets komme stadig er køligt i vejret.

Dunfældningstiden kan være forskellige fra slag til slag. Det afhænger af omstændigheder vedrørende slaget. Jo tidligere duerne fælder jo før kommer de i flyve-form. Der hvor man må vente på dunene må man væbne sig med tålmodig lidt længere, før formen viser sig. Det er et tegn som ikke skuffer.

Det kan som sagt ligge i slaget, men også i at duernes sundhed lader noget tilbage at ønske. Parasitter? Ventilation? Foder? Åndedrætsorganerne ikke i orden? Hvis man ikke selv kan finde grunden må man til dyrlægen. Jef Van Riel sagde: "Den bedste hjælp er tålmodighed og ro." Det var også ham der påstod, at det krudt som duerne mistede før sæsonen var tabt for altid.

Og netop disse "eksplosioner" har duerne brug for på kapflyvningsdagen. Når Huyskens og Van Riel blev sportens koryfæer, så var grunden ikke mindst den, at selv den mindste enkelthed i sporten ikke gik deres opmærksom forbi. En af enkelthederne var: ro før storm.

Pol Bostijn, der tidligere var ham der har vundet flest nationalflyvninger, sagde: "Når man ser på naturen, kan man ikke undgå at se at den praktisk taget eksploderer om foråret, efter at have slumret længde. Det er det samme med duerne' Bostijn gjorde hvad han kunne for at holde duerne i ro, så længe som muligt før sæsonen. Det kan være en vanskelig opgave, når solen i februar/marts kommer op på himlen og får magt. Her må reguleres gennem fodringen.

Duemanden må spørge sig hvilket mål han forfølger. Der skal fodres rigtigt, særligt hvis man har drevet vinteravl og i en periode har fodret duerne kraftigt. Duerne holdes "kolde" ved let fodring. Først når træningerne begynder skal proteinindholdet sættes op, ved at man blader avlsfoder i rensefoderet. For at udvikle musklerne skal duerne have protein-bælgfoder. Der lyder enkelt og man kan næppe tro, at der stadig er duemænd der ikke ved, hvorledes man skal fodre. Trods det er der nogen der begår fejl, fordi de holder for meget af duerne. De kan ikke nænne at lade duerne sulte lidt. De glemmer, at duerne først må futte krudtet af, når sæsonen er i gang. Det lyder ikke af så meget, men det er så vigtigt.


FREDAG DEN 26. AUGUST!

NU SKAL DER HANDLES MED DUER!


Der må helt sikkert være en overproduktion af brevduer i Danmark, i det de fleste åbenbart vil sælge duer nu når sæsonen er afsluttet og der er tilbud alle steder. Det har altid været sådan og her er en lille annonce fra 1940, hvor Kaptajn William Gram, der jo vandt Antwerpen i 39, har en auktion.


SØNDAG DEN 28. AUGUST!

GOD WEEKEND MED KASKET KARL!



MANDAG DEN 29. AUGUST!

MELLEM DISTANCE SEKTIONS TOP PLACERINGER 2016!


Så er vi nået frem til de fem sektions top placeringer fra de tyve mellem distance flyvninger, med et lille pointsystem og resultatet ser ud således!


SEKTIONS 31 - TOP PLACERINGER PÅ MELLEM DISTANCE FLYVNINGERNE 2016!
NRNAVNKLUBI - (5 pt)II - (4 pt)III - (3 pt)IV - (2 pt)V - (1 pt)I ALT
1. HANS CHR KLITTEN 166 2 3 6 4 1 49
2. TEAM BANG 013 4 1 2 2 4 38
3. SVEND KÆRGÅRD 166 3 4 2 4 37
4. PREBEN N JENSEN 010 2 2 1 2 1 26
5. TH & P PEDERSEN 013 1 2 1 4 1 25
6. TOMMY REFFSTRUP 220 1 3 2 17
7. FINN POULSEN 209 1 1 2 15
8. FRODE NYGAARD 220 2 1 1 13
9. RENE CHRISTIANSEN 013 1 1 1 10
10. TEAM FLEMMING BOLØ 016 1 2 8
11. BRIAN PETERSEN 209 1 1 7
12. JØRGEN RASMUSSEN 209 1 1 6
13. ARNE ANDERSEN 166 1 5
- K J PHILIPSEN 220 1 5
- NYRUP & MADSEN 220 1 5
- PER NIELSEN 016 1 1 5
- TEAM ERIKSSON 220 1 1 5
18. JOHS KIRK JENSEN 220 1 4
19. JENS E SØRENSEN 010 1 3
- PETER A JOHANSEN 220 1 3
21. JØRGEN THOMSEN 166 1 2
- KAJ F ANDERSEN 220 1 2
- KARL HEDEGÅRD 166 1 2
24. ARVID LARSEN 016 1 1
- EGON KLITGÅRD 220 1 1
- JOHN KNUDSEN 010 1 1
- TEAM FAROS 220 1 1


TIRSDAG DEN 30. AUGUST!

HVEM HAR VÆRET BEDST MED UNGERNE?


Vi har kigget lidt på statistikkerne med ungerne i sektion 31 og vi kan således præsenterer en listye over de femten bedste slag, i de sidste par år og den kan ses på dette link!

SE RESULTATET HER!


ONSDAG DEN 31. AUGUST!

HVEM ER SÅ SPRINTERKONGEN PÅ FYN?


I dag kigger vi så nærmere på sprinter (sektions) flyvninger på Fyn, hvor vi først har resultatet for de sidste to sæsoner!

SE RESULTATET HER!

Derefter et sammenlagt resultat for både Sprinter & Unge flyvningerne i 2015 - 2016 og det er jo klart de flyvninger der bliver sendt flest flyvninger på!

SE RESULTATET HER!


TILBAGE TIL VORES ARKIV